Eine Diktatur ohne (Ver-)Führer?

“Eine Diktatur ohne (Ver-)Führer?” – трудният превод на играта на думи в този немски каламбур съвсем не е случаен. Смисълът се променя от смяната на Führer и Verführer, първото със значение на “водач”, второто на “прелъстител”.

Един хилядолетен райх отиде в историята, a друг, много по-дълголетен от него, остана. Фюрерите идват и си отиват, Ферфюрерите идват, за да останат. И двамата превземат и владеят, и двамата хвърлят камък с основите, за да разрушат и от руините на разрухата да построят наново. И двамата променят света осезаемо без никой да прозре истинските им намерения, и двамата живеят не за хората, а за идеите. Идеите са взели повече жертви от всяко друго оръжие. Или както се казваше в един филм: “Добрият търговец на оръжие продава както патроните на едната страна, така и ковчезите на другата”.

Идеолозите се бият, търговците продават местата за арената. Идеолозите гинат, търговците им спретват луксозно помпозно погребение. Идеолозите знаят как да не чакат молитвите да се сбъдват, търговците са сребролюбци и продавачи в храма. Идеолозите имат живот, достатъчно богат, че да запълни няколко тома мемоари, търговците нямат собствен живот, те просто следват следата на парите и надничат и се любуват на чуждия живот.

About the author

DreamsHall

View all posts