Дневниците на Оруел

george-orwell

Джордж Оруел е псевдоним на английския писател Ерик Блеър. Известен с двете си добили популярност новели – 1984 и Животинската ферма. Ранните му сблъсъци със социалния фалш го превръщат в писател свръхсетивен към несправедливостта, противник на тоталитаризма и с изключително влечение към чистотата и простотата на езика и изказа. “Още в ранните си години забелязах, че дори едно събитие във вестниците не е отразено коректно” и това негово убеждение се превръща в лайтмотив на разнообразната му писателска дейсност, която под формата на мемоари, дневници, истории, новели, есета, ревюта и вестникарски колони буди социалната дрямка на читателите си.

Съвсем наскоро бяха публикувани, и то единствено в интернет, извадки от неговия дневник, който хвърля светлина и върху ежедневието му. Към много от датите освен написаното от него той прилага изрезки от вестници с разнообразни новини.

Оруел е същински пророк що се касае до развитието на медийната реалност, политическата хегемония и опитите за световен икономически, политически и религиозен контрол. И докато по негово време думите му за звучали все още утопично, то днес те подозрително заприличват на все по-точно описание на действителността. Филмът на Робърт Папас е илюстрация доколко твърденията, че живеем в демократично общество и се радваме на личната си свобода са обезсмислени от медиакрацията или тоталния контрол на медиите върху общественото съзнание и мнение. Оруел вероятно наистина би се обърнал в гроба, ако го беше гледал… Шелдън отбелязва натрапчивото чувство за проваленост в живота, което преследва Оруел –

Да играеш непрекъснато ролята на провалил се е форма на отмъщение срещу победителите, начин на отхвърляне и несъгласие със същността на конвенционалния успех състояща се в интриганство, ненаситност и жертва на личните принципи. Но това също така е и форма на самопорицание, начин да обуздаеш своята гордост и амбиция…

Orwell Rolls in his Grave by Robert Pappas

Политиците понастоящем са привлечени от властта, която медиите биха могли да им дадат и загърбвайки отработените тактики с подкупи, лобита, използване на отделни компании, сега те търсят начин да осъществят тотален контрол именно чрез слагане на ръка върху медиите. Така всеки глас против лесно би могъл да бъде задушен.

Още по темата
George Orwell Quotes
George Orwell – complete works
George Orwell – Library

About the author

DreamsHall

View all posts