Между секса и смъртта – триковете на Фройд

Фройд е баща на психоанализата. Чрез нея той преоткрива за света удивителната роля на нагоните и сексуалността и доколко живота ни зависи от тях. Цялата философска рамка на теорията му се крепи на идеята за репресията, дори структурата на личността.

Деленето на психиката на три топика и тяхното взаимно подчинение създават цялата “житейска игра” в която всички сме включени.

Свръх-Азът притиска като преса Аза, който е притискан отдолу от То (несъзнаваното). Така човек е подчинен на несъзнателните си импулси и цял живот играе на криеница със себе си бягайки от тях, сублимирайки половите си нагони в креативна дейност и търсейки баланс.

Трудността идва от невъзможността желанията ни да бъдат реализирани напълно и във времето, когато са се породили, което ни подтиква да търсим обходни пътища, изобретателни подходи и да се задоволяваме със заместители на желаните неща. Всичко което цивилизацията е сътворила до голяма степен е продукт на тази груба и ненамерила своя пряк обект сексуална енергия.

По дефиниция в концепцията му не е заложено наличието на баланс, точно обратното – цялото човешко поведение произтича от антагонизма между отделните части на личността. Или както самият казва: Да бъдеш напълно честен със себе си е хубаво упражнение.

Именно тази причина е накарала Юнг, най-добрият му ученик, да се дистанцира от него и да основе своя школа в Цюрих.

Не бива да се пропуска и факта, че Фройд е еврейн – Сигизмунд Шломо Фройд и както винаги успява да повлияе епохата си, макар днес немалка част от сексистките му теории да не са напълно коректни, те остават определящи. През войната трудовете му са били горени от Гестапо, за което той казва: В Средновековието биха ме изгорили на клада, а днес изгарят само моите книги.

Във философията му прозира дълбоката юдейска идея за пълното подчинение на човека – истината ще ви направи свободни и повечето хора не желаят истински да бъдат свободни, защото свободата натоварва с отговорност, а повечето хора се плашат от отговорноста. Самият Фройд определя сам съдбата си, слагайки край на живота си за което е имал сериозна причина – тежкото му раково заболяване. Има характерен символизъм в това и той насочва към тясната връзка между секса и смъртта, че някъде между тях съществува близка допирна точка в която лесно може да се премине от едното към другото.

Скандалните за времето му теории са шокирали обществото и няма как казвайки, че сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката. Но вместо да обясни и опрости разбирането за света, той дотолкова усложнява проблемите на човека с подсъзнателните му импулси, създава толкова кошмарни внушения, че поврежда трайно света в който живеем. Защото Фройд не само търси усърдно нещо, но го и създава. Може би е целял да постигне емоционален шок, който да помогне в проглеждането, но се е вкопчил в думата и дотам. Може би е трябвало просто да се насочи към “ще намерите в себе си всичко, което потърсите”, а не “всичко, което намерите в себе си, сте вие”.

Фройд е коминочистачът на модерното общество, именно защото е надникнал в иначе затлачените теми на психическите дебри за секса, нагоните и сънищата пълни с табута и символика. Като такъв, той е свършил добра работа осветявайки я в цялата й “прелест” и е стигнал до извода, че в крайна сметка човек е устроен по много прост начин – бяга от болката и се стреми към удоволствието по което ние не се различаваме от всяко, дори просто, многоклетъчно. Сложността е когато над тази “животинска постройка” се извисява един неокортекс, а именно онази дебела само между 2-4 мм. сива материя, която ни дели от това да ходим голи, да ядем корени и да можем да комуникираме нечленоразделно без никакъв помен от цивилизация, култура и история.

About the author

DreamsHall

View all posts

1 Comment

  • В психологията ако има нещо вярно, то това е че всичко е самооценка и оценка от другите към теб. Всичко друго няма смисъл, само това влияе на допамина в мозъка. Всичко е подчинено на оценката във взаимоотношенията между хората. Това е търсене на оценка в любов, приятелство, семейство, кариера, блог . . бизнес.. Ако сте лош човек- тоест с лоша само-преценка, и някой те изкритикува напълно обективно с непробиваема теза, лошият откача…Защото вижда истината, че е гледал само в пъпа си, това огледало го ужасява и самочувствието му спада. Добрият човек разбира се си знае образа и се смее на това. Точно това имат предвид в религиите когато говорят за смирение. . . Допамин може да ти се покачи от очаквана добра оценка, и обратно да ти спадне когато не я получиш. . . Всичко това са вируси като в програма – които създават бъгове в живота на човек… Другото е на физическо ниво. . . Могат да се използват тези вируси за да смачкате някой или да го ъпгрейдвате от към допамин. . .