Политически (пи)лаф

Мойсей е странствал около 40 години из пустинята с излезлите от Египет евреи. Пътят от Египет до обетованата земя Ханаан е твърде кратък, което значи, че ако Библията не преувеличава, то целият народ се е въртял в кръг цели 40 години.

Тази библейска история все повече напомня периода на прехода в България, с тази разлика, че ние няма как да достигнем до мечтаната обетована земя дори и след 40 години преход, 20 от които вече са зад гърба ни, заедно с пропиляната част от живота на младото поколение.

В продължение на 20 години родната политика е инкубатор на некадърност, политическа некомпетентност, левачество, гешефтарство, демонстрации на пичовщина, комплекси и реваншизъм на хора, които според случая яхат лявата или дясна идея. Разбира се, далеч сме от идеята, че политиката е чисто и благородно занимание (дори не е професия!), което според думите на президента Рейгън е втората най-древна професия, но незнайно защо родната такава е на път да се превърне в истински феномен.

Комунистите се опитваха да убедят простолюдието, че живее добре и равностойно, докато същите тези  комунистически апаратчици, техните родове и приближени живееха живот на американски милиардери.  Сегашните “демократи” се опитват да ни убедят, че държавата е нормално да абдикира от отговорностите си, защото живеем в капиталистическо общество и всеки трябва сам да се грижи за прехраната си, а очакват това да се случи в условията на тоталитарен контрол, негласна централизация, “уравновиловъчни” закони. Ляво и дясно у нас никога не е имало или поне не и в осезаемия смисъл на думата, т.е. икономически, тъй като него може да го усети редовият гражданин на републиката. Останалото са само политически декларации, ежби, евтин популизъм и явен социален цинизъм.

България е изключително малка страна. Страна със славна, но минала история. В днешния свят, България е просто една страна от третия свят – по ценз, икономика, население и политическа система. Страна влязла в порочен кръг, който трудно може да бъде прекъснат. Страна в залез, управлявана първо от комунисти, после от техните креатури и най-сетне от техните слуги – телохранители и синове на шофьори…

About the author

DreamsHall

View all posts