19618_1_other_anime_clouds

Над облаците

Действието в тази история се развива на прием в Буенос Айрес през 1930г., когато пред погледа на един боен пилот и пионер в прохождащата авиация, награден заради героизма си в битките в северна Африка, попада младата вдовица на гватемалски дипломат и журналист. Той – неудържим в страстта си към живота и с детски апетит към опасността, тя – крехка, екзотична и капризна. Само първите часове на познанството им подсказва, че ще ги завладее нещо много по-голямо, неподдаващо се на описание. Насред приема взимат кола и отиват на летището, където той й обещава полет над града с празния товарен самолет, с който лети. Полетът е опасен и непредсказуем, но кой би устоял на подобно лудо предложение, а и едва ли може да се събере повече смелост. През времето, когато са във въздуха, той й казва колко е очарован и иска ръката й, иска отговор… и изпуска руля на самолета, който започва да пада свободно и безконтролно надолу, докато не получава отговора, който очаква.

Тяхната любовна афера и последващ брак преминават през целия свят – от Буенос Айрес през Париж и от Казабланка до Ню Йорк. И всичко продължава до мига на неговото неочаквано безследно изчезване в една въздушна битка. Тя описва тяхната история на френски език през 1945г., но скрива ръкописа в един скрин и така не вижда бял свят. Умира през 1979г., 35 години след него, а ръкописът на книгата й е открит едва през 1999г. Става съвсем случайно при ровенето из книжата от биографа на мъжа й. Тяхната история се превръща в бестселър и е истинска сензация първо във Франция, после и по света и е преведена на 16 езика…

Всичко това може да се сбие и в думите на един от големите съвременни пътешественици – швейцареца Никола Бувие, който казва нещо наистина проникновено: „… Pourquoi dans toutes nos langues occidentales dit-on “tomber amoureux”? Monter serait plus juste. L’amour est ascensionnel comme la prière. Ascensionnel et éperdu.” (Защо във всички западни езици казване “хлътвам от любов”? Издигам се, би било доста по-точно. Любовта извисява подобно на молитвата. Издигаща и объркваща)

About the author

DreamsHall

View all posts